Alternatieve verwarmingsmethode

Is infrarood verwarming een levensvatbaar alternatief voor gas voor huisverwarming? Ja dat is het zeker!

Kan infrarood verwarming een gasloze optie bieden voor huisverwarming in de winter? Over deze vraag gaan we verder in discussie. Het staat buiten kijf dat onze manier van leven moet veranderen als Nederland zijn doelstellingen inzake koolstofreductie wil bereiken. De geleidelijke vervanging van gas- en olieketels door koolstofarme verwarming is daar een cruciaal onderdeel van.

Nu krijgen nieuw gebouwde woningen geen gasaansluiting. Tegen het jaar 2050 moeten we allemaal op weg zijn naar gasvrije woningverwarming. Wonen zonder aardgas is nu al de toekomst. Omdat in het Klimaatakkoord 2030 wordt genoemd, zijn de eerste doelstellingen voor dat jaar al vastgesteld. Het is dus zinvol om meteen op gasvrije verwarming over te schakelen. Wat is de andere optie?

Alternatieve verwarmingsmethode stap over op infrarood verwarming

IR-verwarming is een goed alternatief voor gasverwarming

Ondanks de snelle overgang naar koolstofarme elektriciteitsbronnen, hebben veel mensen nog steeds geen goed inzicht in de alternatieven voor fossiele brandstoffen. enzovoort bij een vervanging van een gaskachel.

Een uitstekende optie om warm te blijven en tegelijk je koolstofuitstoot te verlagen is infrarood verwarming. Gebruik van IR verwarming verhoogt de hoeveelheid verontreinigende stoffen in de kamer niet. In wezen hebben IR verwarmers geen positieve of negatieve effecten op het milieu.

Daardoor is het de fijnste optie voor gasvrije woningverwarming. De verwarming van het heden en de groene toekomst is dit elektrische model. Thuis verwarmen zonder gas en met infrarood verwarming heeft een aantal voordelen, waaronder het feit dat ze goedkoop zijn in aanschaf, onderhoudsvrij, eenvoudig te installeren, bijna geen opwarmtijd nodig hebben, en in allerlei mooie uitvoeringen verkrijgbaar zijn.

Het principe van infrarood verwarming

Het is mogelijk dat veel mensen niet weten hoe lang de infrarood verwarmingsleer al in gebruik is. Het werkt in wezen op dezelfde manier als de natuurlijke verwarmingseffecten van de zon. Infrarode energie van de zon verwarmt oppervlakken zoals stenen muren en strandzand.

De oppervlakken die opgewarmd zijn van het absorberen van infrarode energie weerkaatsen dan warmte terug. Dit levert een warme thermische massa op die lijkt op een grote radiator. Omdat het metselwerk de warmte goed vasthoudt als de zon onder is, is een lichte, warme muur ideaal om fruit te laten groeien.

Vroeger bleven we warm door infrarode warmte uit te stralen van open haarden, houtkachels, of gashaarden, die gietijzeren, lemen tegels, en stenen muren verwarmden. Lang nadat het vuur gedoofd was, bleven deze oppervlakken warmte afgeven.

De levensstijl van vandaag vraagt om een verwarmingssysteem dat hetzelfde infrarood concept gebruikt, maar veel gecontroleerder, onderhoudsvrijer, hygi├źnischer en eenvoudiger te bedienen is. Infrarood verwarming maakt het ongelooflijk gemakkelijk en betaalbaar om een huis te verwarmen zonder gas.

Voorbeelden infrarood verwarming

Als je bijvoorbeeld een handdoekdroger hebt, zal de badkamer altijd warme en droge handdoeken geven, en ook een comfortabele, warme omgeving. Een schoolbordverwarming is niet alleen ongelooflijk warm, je kunt er ook met echt krijt op tekenen. Er zijn talloze stijlen, wattages, en maten infrarood verwarming verkrijgbaar. Infrarood verwarming is geschikt voor primaire als secundaire verwarming in huizen zonder gas verwarming.