Wat je moet weten over houten ramen

Als je erover nadenkt is hout het oorspronkelijke materiaal voor ramen. Technisch gezien kunnen vóór de moderne huizen ramen gemaakt zijn van leem of steen, maar de eerste beschaafde versie van een raam was waarschijnlijk gemaakt van een soort hout.

Kozijnen Deurne hout

Voordelen van houten ramen

Hout is organisch authentiek en klassiek. Vinyl en fiberglas ramen proberen het uiterlijk en het gevoel van houten ramen na te bootsen. Maar er gaat niets boven het echte werk, vooral als je voor een authentieke look gaat.

Isolatie is een ander voordeel van houten ramen. Volgens de American Wood Council biedt echt hout zelfs tot 400 keer meer isolatie dan staal. Deze natuurlijke isolatie kan helpen je huis warm te houden als het koud is en koel als het warm is, waardoor je huis energiezuiniger wordt.

Houten ramen zijn niet alleen energiezuinig, maar ze kunnen ook lang meegaan – zeker als je ze goed verzorgt en onderhoudt. Met de juiste verzorging kunnen je ramen jaren meegaan. Houten ramen vergen nogal wat onderhoud en weerbestendigheid, maar ze zijn het werk waard.

Een andere populaire eigenschap van houten ramen is buitenbekleding, wat betekent dat de houten kozijnen aan de buitenkant van het huis bedekt zijn met een ander materiaal, zoals aluminium of vinyl. Dit helpt het raam te beschermen tegen zwaar weer en andere buitenelementen, en de binnenkant van het raam blijft in goede staat. Buitenbekleding helpt ook voorkomen dat je houten ramen verbleken, zodat ze dezelfde kleur en kwaliteit behouden.

Beste houtsoorten voor raamkozijnen

Het is belangrijk dat je de houtsoort kiest die bij de stijl en kleur van je huis past. Enkele van de beschikbare houtsoorten waaruit je kunt kiezen zijn mahonie, douglasspar, grenen, witte eik, kersen, rode eik, en esdoorn. Wat je smaak ook is, je kunt de houtsoort en kleur kiezen die goed bij je huis passen.

Waar je op moet letten

Als je klaar bent om serieus naar houten ramen te kijken, zijn er een paar dingen die je in het oog moet houden als je wilt dat je ramen een lange tijd meegaan:

Inspecteer blootliggend hout op vlekken en onvolkomenheden.
Zorg ervoor dat de vingerlassen niet zichtbaar zijn, zodat je ramen er netjes en aantrekkelijk uitzien.
Kies houten ramen die gemakkelijk te bedienen en te onderhouden zijn.
Juiste plaatsing met nauwsluitende hoeken die nauwkeurig in je raamruimte passen.
Als je buitenbekleding op je houten ramen wilt aanbrengen, kijk dan of die verkrijgbaar is bij het type raam dat je wilt kopen.

Bron: Kozijnen Deurne